Blog overzicht

De kracht van diversiteit en inclusie in moderne teams

Diversiteit en inclusiviteit zijn twee begrippen die je tegenwoordig vaak voorbij ziet komen. Maar wat betekent het nu precies voor jouw organisatie? Naast dat een goed D&I beleid ervoor kan zorgen dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt, heeft het ook een groot aantal andere organisatorische voordelen. In deze blog verkennen we hoe diversiteit en inclusiviteit kunnen leiden tot voordelen voor je organisatie zoals betere besluitvorming, een breder klantbereik, en meer innovatie. We delen studies die verschillende voordelen zullen uitlichten. Laat je inspireren om ook een D&I beleid binnen jouw organisatie op te zetten. Zodat jij kunt bijdragen aan het verbeteren van de diversiteit en inclusie in werkend Nederland.

Wat is diversiteit & inclusie?

Diversiteit betekent verscheidenheid. Bij groepen mensen betekent dit dat er een mix van verschillende culturen, achtergronden en perspectieven aanwezig is. Inclusiviteit heeft betrekking op hoe je met deze mix van verschillen omgaat. Een inclusieve organisatie zorgt voor een omgeving en cultuur waarin alle individuen, ongeacht hun achtergrond, identiteit of capaciteiten, gelijkwaardig worden gewaardeerd en betrokken bij de organisatie. Een inclusieve organisatie streeft naar het elimineren van discriminatie, uitsluiting en vooroordelen, en bevordert het respecteren en erkennen van de verscheidenheid aan mensen, perspectieven en talenten.

Het is belangrijk de termen diversiteit en inclusie samen te gebruiken. Een diverse organisatie zonder een beleid om inclusie te bevorderen zal moeite hebben om werknemers te behouden. Wanneer de gehele organisatie niet stilstaat bij inclusie zullen uiteenlopende meningen voor frictie zorgen zonder dat mensen weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Hierdoor zullen werknemers ook weer snel de organisatie verlaten omdat ze zich niet gehoord voelen en niet op hun plek zijn binnen de organisatie. Maar na het lezen van deze blog zul je zien dat juist deze frictie erg voordelig kan zijn voor je organisatie wanneer hier wel goed mee wordt omgegaan.

Waarom is diversiteit en inclusie nu zo’n belangrijk onderwerp?

De samenleving is vanwege allerlei redenen steeds diverser geworden. Zo is er steeds meer aandacht voor genderdiversiteit vanuit de LHBTIQ+ communties. Andere factoren die toenemende diversiteit teweegbrengen zijn globalisering en de mogelijkheid om realtime contact te hebben met mensen aan de andere kant van de wereld door het internet. Deze trends zorgen ervoor dat organisaties van over de hele wereld nauw met elkaar samenwerken. Dit is nog meer versterkt door de toename in remote werken tijdens de corona pandemie. Sommige mensen kiezen nu voor een full remote baan waarbij ze bijvoorbeeld wonen in Nederland en werken bij een bedrijf in de Verenigde Staten.


De wereld wordt steeds kleiner

Ook kunnen we tegenwoordig door technologische ontwikkelingen, zoals auto’s en vliegtuigen, steeds sneller en goedkoper de hele wereld over reizen. Dit maakt migratie naar andere werelddelen toegankelijker voor een grotere groep mensen. Vaak migreren mensen naar een ander land omdat ze op zoek gaan naar betere kansen. Sommigen migreren uit vrije wil, maar anderen kunnen ook, door noodsituaties zoals natuurrampen of oorlog in hun eigen land, geen andere keus hebben dan het land te verlaten. Het is dus bijna onmogelijk om niet in aanraking te komen met een grote diversiteit aan mensen. 

Vliegreizen

Doordat de wereld figuurlijk steeds kleiner wordt is het essentieel dat we begrijpen hoe we kunnen omgaan met deze diversiteit op een positieve en inclusieve manier. Dit kan lastig zijn omdat mensen met andere perspectieven zaken anders kunnen zien dan dat jij dat doet. Het kan zorgen voor frictie in de organisatie. De neuzen zullen niet altijd meteen dezelfde kant op staan. Dit kan op het eerste gezicht als een ongewenste situatie klinken die minder productief is. Maar uit onderzoek blijkt dat open staan voor deze uiteenlopende meningen veel voordelen voor je organisatie opleveren wanneer er wordt gekeken naar het behalen van de doelen van je organisatie.

De voordelen van diverse en inclusieve teams

1. Een veilige werkomgeving zorgt voor meer werkgeluk

Iedereen hoort zich welkom te voelen op de werkvloer. Medewerkers moeten zich veilig voelen om zich uit te spreken, hun mening te uiten, hoe afwijkend die ook is. Wanneer iemand zich gehoord en gewaardeerd voelt op de werkvloer zal deze ook meer tevreden zijn. Dit draagt bij aan de motivatie van werknemers en de betrokkenheid bij de organisatie waardoor er duurzame arbeidsrelaties ontstaan. Tevreden werknemers melden zich minder vaak ziek en werken harder. Het zorgt er dus voor dat de productiviteit omhoog gaat en het ziekteverzuim omlaag. Ook kun je op deze wijze als organisatie meebouwen aan een Nederland waarin medewerkers gelijkwaardig toegang hebben tot de basisbehoeften van de maatschappij. Dat is natuurlijk een heel mooi streven!

2. Stimuleren van creativiteit en het innovatieve vermogen

De verhoogde diversiteit van perspectieven binnen een organisatie zorgt ook voor een toename in het innovatief vermogen van die organisatie. Een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Innovation: management, policy & practice uit 2014 wees dit bijvoorbeeld uit. De studie vond plaats in Spanje onder 4277 organisaties en toonde aan dat bedrijven waar meer vrouwen aanwezig waren in de R&D teams, meer nieuwe radicale innovaties voortbrachten over een periode van 2 jaar.

Een ander onderzoek gepubliceerd in Economic Geography in 2015 waarin de data van 7615 bedrijven was meegenomen zag ook een positieve werking op innovatie. Zij toonde aan dat organisaties die geleid werden door cultureel diverse leiderschapsteams meer kans hadden op het ontwikkelen van nieuwe producten dan homogene teams.

3. Betere besluitvorming in diverse teams

Ook verbetert de besluitvorming binnen organisaties met diverse teams. Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat diverse teams bestaande uit financieel onderlegde personen 58% vaker de waarde van een aandeel correct inschatte dan homogene teams. Dit leek te komen doordat er meer frictie ontstaat binnen diverse teams. Deze frictie verbetert de discussie binnen de groep en voorkomt dat er te snel overeenstemming tussen de groepsleden is. Het gevolg hiervan is dat er minder snel fouten worden gemaakt. Frictie klinkt dus op het eerste gezicht als een negatief resultaat van diverse teams maar was juist wat ze beter maakte dan andere teams.

Besluitvorming in divers team

De diverse teams hadden een hogere waarschijnlijkheid op het regelmatig heronderzoeken van feiten en bleven objectiever. Doordat ze kritischer op elkaar waren, bleef de groep als geheel scherper. Wanneer het gehele team dezelfde denkwijze heeft, kunnen er sneller blinde vlekken in het gedachteproces ontstaan waardoor er meer beslisfouten worden gemaakt. Waar het dus kan voelen alsof het makkelijker werken is met mensen die op een lijn zitten met je eigen denkwijze, kan het introduceren van andere perspectieven dus enorm voordelig zijn voor het uiteindelijke resultaat.

Een ander onderzoek gepubliceerd in the Personality and Social Psychology Bulletin wees uit dat diverse groepen minder vertrouwen in hun resultaat hadden en zagen hun interacties als minder effectief. De resultaten waren echter beter dan bij de homogene groepen. De onderzoekers denken dat diverse teams beter presteren dan niet diverse teams doordat ze informatie aandachtiger doorlopen. Het perspectief van een persoon die niet meteen op jouw ideeën aansluit kan dus vervelend voelen maar het resultaat kan enorm voordelig zijn.

4. De culturele gevoeligheid helpt bij het aanboren van nieuwe markten of doelgroepen

Wat in het ene land werkt hoeft niet per definitie te werken in het andere land of bij een andere groep mensen. Door mensen van verschillende culturen in je organisatie te hebben kan jouw organisatie zich ook beter identificeren met een veel diverser publiek. De inzichten die je anders door onderzoek moet verkrijgen zitten nu al in je organisatie. Een diverse organisatie kan dus beter inspelen op de verwachtingen en behoeften van een grote diversiteit aan klanten en bind daarmee nieuwe klanten aan de organisatie.

5. Hogere omzet

Onderzoek heeft aangetoond dat meer diversiteit binnen een organisatie zorgt voor hogere winsten. Zo voerde McKinsey in 2015 een onderzoek onder 366 bedrijven uit verschillende industrieën in Canada, Zuid- Amerika, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten uit. Hierbij keken ze naar raciale en etnische diversiteit. De 25% bedrijven met de meeste diversiteit hadden 35% meer kans op hoger dan gemiddeld financieel rendement.

Ook onderzoek van de Boston Consulting Group onder 1700 bedrijven verdeeld over 8 landen toonde aan dat bedrijven met diverse managementteams 19% hogere omzet draaien omdat zij innovatiever zijn. Onderzoek na onderzoek lijkt dus de boodschap te versterken dat diversiteit zorgt voor betere bedrijfsprestaties.

6. Aantrekken van talent

Een goed diversiteits- en inclusiebeleid kan zorgen voor toegang tot een breder aanbod van talent en een minder hoog verloop. Tevreden werknemers die zich thuis voelen in de organisatie vertellen dit aan hun vrienden en familie. Ze worden zo ambassadeurs voor je organisatie en geven een gratis boost aan je employer brand. Hierdoor wordt het makkelijker om nog meer nieuw talent aan te trekken.

Getalenteerde werknemers

Conclusie

Het verbeteren van diversiteit en inclusie binnen je organisatie heeft dus allerlei voordelen. Ervoor zorgen dat iedereen zich gehoord voelt, helpt bij het behouden van talent. Naast dat iedereen zich gelijkwaardig behandeld en welkom moet voelen, blijkt uit onderzoek dat het ook ten goede komt van de organisatiedoelen. Meer aandacht voor inclusie en diversiteit kan zorgen voor toenemende frictie binnen de organisatie. Je denkt dan juist minder productief bezig te zijn. Maar onderzoek toont aan dat deze frictie juist zorgt voor beter doordachte beslissingen die leiden tot betere resultaten op het gebied van innovatie en winstgevendheid. Omgaan met de mogelijke risico’s die bij deze frictie kunnen ontstaan, moet je als organisatie samen doen. Je zult een inclusiebeleid tegelijkertijd moeten voeren met diversiteitsbeleid om de beste resultaten te boeken.

Overtuigd van de voordelen?

Ga direct aan de slag met het verbeteren van jouw beleid

Bekijk onze 8 tips!

Of liever sparren hoe JobQ jouw werving inclusiever kan maken?