Blog overzicht

8 tips om het D&I beleid in jouw organisatie te verbeteren

Ben je overtuigd dat een goed diversiteits- en inclusiebeleid vele voordelen heeft voor je organisatie en wil je meteen aan de slag deze te verbeteren? Dan ben je hier aan het goede adres! Een goed D&I beleid zorgt ervoor dat iedereen zich betrokken en gehoord voelt bij de organisatie. Naast het goed opstellen van het beleid is het ook belangrijk om de organisatie mee te krijgen met het nieuwe beleid. We geven je graag 8 praktische tips om meteen jouw D&I beleid naar een nieuw niveau te tillen.

1. Introduceer het diversiteits- en inclusiebeleid meteen bij nieuwe collega’s.

Je kunt het er al over hebben tijdens de sollicitatiegesprekken. En zeker als de onboarding van de nieuwe collega start, maak je hier ruimte voor. Bij je onboarding kun je al aangeven welke initiatieven er lopen. Zo weet een nieuwe werknemer meteen wat deze kan verwachten en waar je binnen de organisatie terecht kan met vragen. Je kunt zo meteen horen wat voor de nieuwe collega belangrijk is. Zo voelt deze zich meteen welkom en gehoord in de organisatie en kun je meteen inspelen op de wensen van de nieuwe collega.

2. Zet periodiek een enquête uit onder werknemers

Inclusie draait erom dat iedereen zich gehoord en gezien voelt. De beste stap om te zetten is daarom ook ieders feedback mee te nemen in het proces. Een enquête is een goede manier om erachter te komen wat andere collega’s ervaren op de werkvloer en wat ze nog missen, zonder dat ze er meteen voor hoeven uit te komen tegenover collega’s. Het gaat ook je eigen blinde vlekken tegen. Er zijn veel aannames die je kunt doen over de behoeftes van je werknemers maar de enige die je dat echt kunnen vertellen zijn de collega’s zelf. Waarom zou je ook eerst veel moeite doen om het zelf uit te vogelen terwijl de betrouwbaarste bron gewoon bij je op de werkvloer staat.

Enquete invullen

3. Houd rekening met specifieke behoeftes

Geef werknemers bijvoorbeeld de optie om standaard vrije feestdagen, zoals de kerstdagen, in te wisselen met dagen die voor hen belangrijk zijn. Zo bied je ook gelijk extra flexibiliteit die je werknemers naar eigen wens kunnen invullen. Iets zoals genderneutrale toiletten kan ook al helpen om heel eenvoudig inclusief te zijn. Door rekening te houden met specifieke behoeftes erken en omarm je de verschillen tussen mensen. Vaak is er een norm binnen een organisatie maar een inclusief beleid geeft juist ook ruimte om de norm wat aan te passen. Dit betekent niet dat je meteen alles moet goedkeuren maar er zijn veel dingen die prima kunnen zonder negatieve impact op de organisatie. (en de organisatie dus juist wel ten goede kunnen komen).

4. Vergeet geen draagvlak te creëren voor je nieuwe beleid

Uiteindelijk zul je als gehele organisatie inclusief moeten optreden. Zorg er daarom voor dat je iedereen meeneemt in je ideeën en beslissingen. Door uit te leggen waarom je bepaalde zaken anders gaat aanpakken kun je ervoor zorgen dat mensen ook begrijpen waarom je het doet. De Nederlandse inclusiviteitsmonitor heeft een handreiking geschreven met meer tips hoe je dit het beste kunt doen.

5. Leid je staf en managers op zodat zij bewust met D&I omgaan

Het is natuurlijk lastig om inclusief te kunnen zijn wanneer je staf en managers hier geen rekening mee houden. Er zijn trainingen met als doel om blinde vlekken te verkleinen en onbewuste vooroordelen te limiteren. Deze bewustwordingstraining kan het draagvlak binnen de organisatie voor het D&I beleid ook weer vergroten.

Managers opleiden

6. Geef iedereen dezelfde kansen en zorg voor eerlijke salarissen

De basis van inclusie is iedereen gelijk behandelen. Zorg er daarom ook voor dat iedereen gelijke kansen krijgt tot doorgroeimogelijkheden en geef eerlijke salarissen. Stel bijvoorbeeld verschillende criteria op waaraan iemand moet voldoen om in aanmerking te komen voor een promotie. Je kunt ook een salarishuis opstellen met de salarissen per functie zodat iedereen hetzelfde inzicht heeft in de doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Deze handvatten zorgen ook gelijk weer voor een stukje extra motivatie waar de werknemers naartoe kunnen werken. Een goede manier om je werknemers dus extra te binden en boeien.

7. Ga ook bewust om met diversiteit in je recruitmentproces

Mensen zijn geneigd om iemand aan te nemen die op hen lijkt. Dit hoeft niet te betekenen dat iemand discrimineert. Het komt vaak omdat je sneller overeenkomsten vindt met een persoon die op je lijkt. Wanneer je meer overeenkomsten hebt met iemand krijg je al sneller een band en kies je dus ook sneller voor deze persoon. Zoals we in onze vorige blog over diversiteit en inclusie gezegd hebben is een voordeel van diversiteit juist het tal van andere perspectieven wat eruit voortkomt. Zorg er daarom voor dat er ook juist mensen worden aangenomen die niet lijken op de mensen binnen de organisatie. Dit moet natuurlijk niet het enige criterium zijn, want natuurlijk moet de persoon wel de juiste competenties hebben voor de job.

Hoe houdt jouw organisatie rekening met onbewuste bias?

Haal het risico op onbewuste bias bij de eerste stappen van het sollicitatieproces geheel weg met JobQ. Profielen bij JobQ zijn in de eerste fase anoniem, ga eerst in gesprek en zorg ervoor dat vooroordelen niet in de weg staan van het vinden van de perfecte kandidaat!

Anoniem solliciteren

8. Exitgesprekken

Een andere goede bron van informatie zijn exitgesprekken. Door exitgesprekken te houden kun je belangrijke inzichten krijgen in waarom werknemers je organisatie nu verlaten. Het is altijd mogelijk dat een werknemer simpelweg klaar was voor een nieuwe stap. Het kan alleen ook zo zijn dat ze zich bijvoorbeeld niet veilig, thuis of gewaardeerd voelde. Dit zijn oorzaken die relevant zijn om te weten en waar je als organisatie vervolgens aan kunt werken.

Conclusie

Door in je eigen D&I beleid rekening te houden met de hierboven genoemde tips zorg je ervoor dat jouw organisatie ervoor zorgt dat iedereen zich betrokken en gehoord voelt. Houd er rekening mee dat het goed opstellen van het beleid niet voldoende is. Het is ook belangrijk om de organisatie mee te krijgen met het nieuwe beleid. Neem hiervoor iedereen mee in het proces en de redenen achter de besluiten. Het doel is dat iedereen zich betrokken en gehoord voelt, dus pak juist meteen de kans om dat toe te passen tijdens het opstellen van dit beleid. Succes!