Blog overzicht

Personeel gezocht: hoe schrijf ik een functieomschrijving?

Je organisatie is gegroeid of er is iemand weggegaan. Er is teveel werk te doen om bij te houden met de huidige bezetting waardoor het werk zich langzaamaan begint op te stapelen. Het is tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe werknemer! Het aannemen van nieuw personeel is een van de meest impactvolle beslissingen die een organisatie kan maken. Het is daarom belangrijk dat deze nieuwe werknemer de juiste kandidaat is.

Voordelen bij het aannemen van de juiste kandidaat

  1. Hogere werknemerstevredenheid en een lager personeelsverloop
  2. Verhoogde productiviteit
  3. Een betere bedrijfscultuur en teamdynamiek
  4. Lagere kosten voor recruitment, training en management
  5. Verhoogde klanttevredenheid en reputatie

Hoe vind je de juiste kandidaat?

De juiste kandidaat vinden is dus cruciaal voor het succes en de groei van een organisatie maar hoe zorg je er nu voor dat je mensen vindt die binnen de organisatie passen? De eerste stap voor het vinden van een geschikte kandidaat is het definiëren van een goede functieomschrijving. In dit artikel geven we je tips en informatie over hoe jij nu van een behoefte aan extra hulp tot een duidelijke functieomschrijving komt.

Blijven groeien

Waarom is een duidelijk functieomschrijving belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat Om de juiste kandidaat aan te trekken is het belangrijk om de rollen en verantwoordelijkheden van de taak duidelijk te definiëren. Een goed geschreven en gedetailleerde functieomschrijving zorgt voor de juiste verwachtingen vanuit de werknemer maar ook vanuit jezelf als werkgever. Het kan verleidelijk zijn om een functie leuker te laten klinken in de vacature dan dat de functie werkelijk is om zo meer sollicitanten aan te trekken. Dit werkt echter averechts omdat de aangetrokken sollicitanten verkeerde verwachtingen hebben bij de functie. Dit kan leiden tot teleurstelling in de functie vanuit de aangenomen kandidaat en geeft een verhoogd risico op een lage werknemerstevredenheid en een hoog personeelsverloop. Ook kan deze slechte ervaring van een werknemer nadelig zijn voor het employer brand van de organisatie. Daarnaast kost elke sollicitant de organisatie ook extra tijd en moeite daarom is de kwaliteit van de sollicitant belangrijk.

Een duidelijke functieomschrijving draagt bij aan

  1. Het aantrekken van de juiste kandidaten
    Mensen weten zelf het beste wat ze willen. Duidelijkheid vooraf zorgt ervoor dat je alleen gesprekken hebt met kandidaten die echt interesse hebben.
  2. Hogere productiviteit
    Als werknemers hun rol en verantwoordelijkheid begrijpen kunnen ze efficiënter en effectiever hun werk uitvoeren waardoor de productiviteit verbeterd.
  3. Eenvoudiger evalueren van de functie
    Door een heldere functieomschrijving kan een manager makkelijker de prestaties van een werknemer evalueren en gerichter verbeterpunten identificeren.

Stappen voor het maken van een gedetailleerde functieomschrijving

  1. Identificeer de hoofdverantwoordelijkheden
  2. Bepaal de benodigde kwalificaties en vaardigheden
  3. Stel vast waarop het succes van de functie zal worden geëvalueerd
  4. Controleer de beschrijving bij iemand die moet samenwerken met de nieuwe werknemer

Maak een Win-Win situatie

Naast de randvoorwaarden voor het succesvol uitvoeren van de functie kun je ook in gesprek gaan over extra doelstellingen waar een bonus mee verdiend kan worden. Dit geeft de werknemer een streven om naartoe te werken. Deze extra doelstellingen kunnen ook samen met de werknemer bepaald worden in richtingen die tegelijk aansluiten op de interesses van de werknemer en voordelig zijn voor de organisatie.

Doelen

Tips voor het bepalen van de nodige kwalificaties en vaardigheden voor een functie

  1. Bepaal de benodigdheden van de organisatie
    Overweeg zowel de huidige als de toekomstige benodigdheden om ervoor te zorgen dat je een kandidaat kiest die ook de juiste richting op wilt groeien
  2. Raadpleeg andere belanghebbende in de organisatie zoals de manager of de werknemers die moeten gaan samenwerken met de nieuwe werknemer.
    Zij hebben het meeste inzicht in de rol die de nieuwe werknemer zal moeten vervullen.
  3. Kijk naar de standaarden in de sector
    Kijk naar andere gelijknamige functies en welke kwalificaties daarvoor gevraagd worden.

Tip

Wees hierin wel kritisch, als anderen in de sector 5 jaar ervaring voor een functie vragen terwijl 3 jaar voor jouw gevoel toereikend is kun je juist daarmee kandidaten trekken. Hiervoor kun je ook andere belanghebbende in de organisatie raadplegen.

kritisch nadenken

Conclusie

Het duidelijk formuleren van de rollen en verantwoordelijkheden is essentieel voor het aantrekken van de juiste kandidaat. Het kan extra tijd en moeite kosten om een goede functieomschrijving op te stellen maar dit kan zich veelvuldig terugbetalen binnen je organisatie. Zo kan een duidelijke functieomschrijving leiden tot een hogere werknemerstevredenheid van de kandidaat en toename in productiviteit. Ook zal een tevreden werknemer positief bijdragen aan zowel de cultuur binnen je organisatie als de uitstraling naar buiten. Door het volgen van de hierboven genoemde stappen en tips kan je als bedrijf gedetailleerde en nauwkeurige functieomschrijvingen maken die ervoor zorgen dat ze de geschikte kandidaten op passende werkplekken krijgen.

De volgende stap

Nadat je een goede functieomschrijving hebt geschreven kun je een stuk gerichter zoeken naar kandidaten. Je kunt zelf actief op zoek naar kandidaten via JobQ. JobQ maakt het mogelijk om op basis van zoekcriteria zoals maximumsalaris, aantal werkuren en afstand tot werk te zoeken naar een kandidaat die echt bij je organisatie past. De duidelijkheid over deze randvoorwaarden in combinatie met de scherp gestelde functieomschrijving brengt je al een stuk dichter bij het vinden van de juiste kandidaat.

Chat functie JobQ

Vind passende kandidaten op JobQ

Meld je hier aan