Blog overzicht

Hoe latent werkzoekenden kunnen helpen tegen arbeidskrapte

Latent werkzoekenden, ook wel verborgen sollicitanten genoemd, zijn mensen die wel open staan voor nieuw werk, maar niet actief zoeken naar werk of actief solliciteren naar banen. Deze mensen kunnen momenteel werkzaam zijn, maar openstaan voor nieuwe werkgelegenheid, of ze kunnen werkloos zijn, maar niet actief op zoek naar werk. Ze zouden dus wel bij je kunnen solliciteren maar zijn dus verborgen wanneer je ze probeert te zoeken via de normale kanalen.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand latent werkzoekend kan zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld tevreden zijn met hun huidige baan en niet actief op zoek naar nieuwe kansen, maar wel openstaan voor een betere aanbieding als die voorbij komt. Of ze kunnen werkloos zijn, maar niet actief op zoek naar werk vanwege verschillende persoonlijke of financiële redenen.

Het belang van het herkennen van latent werkzoekenden op de arbeidsmarkt

Het is belangrijk om te realiseren dat latent werkzoekenden een groot deel vormen van de arbeidsmarkt, zo’n 40% van de beroepsbevolking is ‘latent’ op zoek. Omdat ze niet in traditionele maatstaven van werkloosheid voorkomen kan dit het moeilijk maken voor werkgevers om het niveau van beschikbare talenten op de arbeidsmarkt nauwkeurig te beoordelen. Dit kan leiden tot een mismatching tussen de vraag en aanbod van arbeid. De ideale kandidaat voor jouw vacature kan momenteel erg druk aan het werk zijn en daardoor geen tijd hebben om actief de vacature te vinden die jij geplaatst hebt. Terwijl die vacature misschien nog wel beter bij de kandidaat kan passen dan zijn huidige werk.

Woman working

Waarom is het bereiken van latent werkzoekenden voordelig voor werkgevers en beleidsmakers?

Het liefst willen we allemaal natuurlijk dat juist die vacature die het beste bij de kandidaat past ook bij die kandidaat uitkomt. Iemand die op zijn ideale werkplek zit heeft het natuurlijk meer naar zijn zin wat een win-win situatie creëert voor werknemer en werkgever. Iemand die met veel plezier zijn werk doet, werkt gewoon beter. Het begrijpen en aanpakken van het probleem van latent werkzoekenden is belangrijk voor zowel werkgevers als beleidsmakers omdat het kan helpen om de efficiëntie en effectiviteit van de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit kan leiden tot betere resultaten voor zowel werknemers als bedrijven. Efficiëntere en effectievere werknemers kunnen ervoor zorgen dat werkgevers minder mensen in dienst hoeven te nemen. Dit is voordelig voor de individuele werkgever maar ook voor Nederland als geheel omdat er minder werknemers nodig zijn voor hetzelfde werk. Werknemers op de juiste plek krijgen kan dus zorgen voor minder spanning op de gehele arbeidsmarkt. De mogelijkheden voor deze groep verbeteren kan daarom bijdragen aan het oplossen van de huidige arbeidskrapte die speelt in Nederland.

No bad days

Hoe vind je als werkgever latent werkzoekenden?

Om beter te begrijpen in hoeverre latent werkzoekenden aanwezig zijn op de arbeidsmarkt, is het belangrijk voor werkgevers om meer te overwegen dan alleen traditionele maatstaven van werkloosheid, zoals vacature- en sollicitatiegegevens. Zo kunnen werkgevers ook overwegen om methoden zoals medewerkersonderzoeken en netwerkbijeenkomsten te gebruiken om potentiële kandidaten te identificeren die misschien niet actief op zoek zijn naar werk, maar wel openstaan voor nieuwe kansen. Een andere optie is het gebruiken van een recruiter. Recruiters gaan zelf actief op zoek naar goede kandidaten, ook op kanalen waar werkenden niet actief op zoek zijn naar nieuw werk. Hiermee besteed je dus het werk uit handen. Het nadeel van een recruiter inhuren zijn de kosten. Dit is gemiddeld zo'n 20 - 30% van het bruto jaarsalaris van de aangenomen sollicitant. Je kunt je organisatie ook proberen aantrekkelijker te maken en potentiële werknemers je laten vinden door employer branding.

Mensen vinden

Latent werkzoekenden in contact brengen met werkgevers: de rol van JobQ bij het oplossen van de arbeidskrapte

Aan de oplossing van dit probleem omtrent latent werkzoekenden proberen we met JobQ bij te dragen. Met JobQ bieden we een platform waarop latent werkzoekenden niet actief op zoek moeten maar wel gevonden kunnen worden. Latent werkzoekenden kunnen binnen 5 minuten een profiel aanmaken met de minimale eisen die zij hebben over zaken zoals loon, locatie of het aantal werkuren om geïnteresseerd te zijn in een aanbod. Kan jij hier als werkgever aan voldoen? Dan kan je een bericht sturen. Daarna kunnen jij en de kandidaat verder kijken of er echt een match is in een chat. Werknemers worden bij JobQ dus gevonden in plaats van dat zij door honderden vacatures moeten zoeken. Met het faciliteren van deze laagdrempelige en vrijblijvende manier van contact tussen werknemers en werkgevers denken wij bij JobQ nieuwe duurzame arbeidsrelaties te kunnen laten opbloeien. Bij JobQ zijn wij er namelijk van overtuigd dat mensen die werken op hun ideale werkplek gelukkiger zullen worden van hun werk en het daardoor ook beter doen. Zo dragen we bij aan het oplossen van de huidige problemen op de arbeidsmarkt.

Gelukkige werknemers

Samen de arbeidskrapte tegengaan?