Blog overzicht

Een nieuw imago voor recruitment

In de huidige arbeidsmarkt is het vinden van geschikt personeel een uitdaging die traditionele wervingsmethoden niet meer kunnen oplossen. De tijd van alleen vacatures op je eigen kanalen plaatsen en adverteren is voorbij. Recruitment vraagt om een nieuw imago: moderne recruitment, marketing recruitment of employer branding. Door recruitment en marketing te combineren, bundel je krachten om de uitdagingen van de huidige arbeidsmarkt aan te pakken. Hieronder lees je hoe je dit doet.

Contact voor contract

Een grote misvatting is dat de meeste mensen actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. In werkelijkheid is slechts een klein percentage van de arbeidsmarkt actief op zoek. De echte doelgroep bestaat uit mensen die tevreden zijn met hun huidige baan, maar openstaan voor een betere kans.

Deze passieve werkzoekenden bereik je niet door simpelweg vacatures op je website te plaatsen. Afgelopen jaar zijn 2,2 miljoen mensen van baan gewisseld, wat betekent dat 20% van de beroepsbevolking van baan is veranderd. De arbeidsmarkt is dus niet zo schaars als je de juiste strategieën toepast.

Maak eerst contact zonder verkoopintentie voordat je de commerciële vraag stelt. Net zoals je niemand ten huwelijk vraagt na het eerste oogcontact in de kroeg. Dit is waarom recruitment marketing en employer branding tegenwoordig zo belangrijk zijn.

Lange adem loont

Maar wat is dat precies? Contact maken zonder verkoopintentie? Het benaderen van passieve werkzoekenden vereist een lange adem. Begin met het bekendmaken van jouw bedrijfscultuur en het opbouwen van merkvertrouwen. Het doel is om potentiële kandidaten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met jouw organisatie. Juist op de momenten dat je vraag om personeel minder urgent is. Anders ben je degene die zich alleen meldt wanneer ie iets nodig heeft. Zo wil je niet in het echte leven zijn, dus waarom zou je je als organisatie wel zo online gedragen? Een band opbouwen doe je op de lange termijn, zodat je sneller kunt schakelen op de korte termijn wanneer dat nodig is.

Social media speelt hierbij een cruciale rol.

LinkedIn biedt gepersonaliseerde advertenties die gericht zijn op jouw doelgroep. Door goed onderzoek te doen naar wat potentiële kandidaten willen horen en zien, kun je nauwkeurig bepalen wie, wanneer en hoe je hen bereikt. Consistent organische content delen via je collega’s laat zien welke verhalen belangrijk zijn over jouw bedrijf.

De quick win die JobQ heet

JobQ is een platform dat werkgevers en latent werkzoekenden bij elkaar brengt op het moment dat het niet moet, maar wel kan. Het contact is er al voordat de noodzaak ontstaat. Zodra het urgent wordt voor de werkgever om iemand aan te nemen of voor de kandidaat om interesse of beschikbaarheid aan te geven, kost dat slechts 1 minuut van je tijd.

Stap 1 is altijd het contact faciliteren, waarbij de kandidaat het tempo bepaalt.

Het verkopen van producten en diensten is tegenwoordig minder moeilijk, maar het aantrekken van het juiste personeel blijft een uitdaging. Of JobQ de oplossing is voor al jouw uitdagingen, ontdek je door erover in gesprek te gaan.

Moderne recruitment vereist een combinatie van werving en marketing om effectief te zijn. Door proactief contact te maken met passieve werkzoekenden en je bedrijfscultuur te delen, kun je waardevolle en gerichte contacten leggen. Platforms zoals JobQ helpen dit proces te faciliteren, waardoor je altijd voorbereid bent op toekomstige personeelsbehoeften.